petak, 26. kolovoza 2011.

Windows XP – Sretan 10. rođendan!

Popularni Microsoftov operativni sustav napunio je 24.08.2011. punih deset godina te još uvijek pogoni gotovo pola osobnih računala na svijetu.
Pojedini analitičari smatraju da datum izlaska prve verzije tog operativnog sustava nije pravi datum za slavlje. Korisnici su, kažu, prigrlili i zavoljeli XP Service Pack 2 koji se na tržištu pojavio u kolovozu (augustu) 2004. godine.
Ta je verzija, neuobičajena i po Microsoftovom priznanju, dodala nove funkcionalnosti i dramatično poboljšala sigurnost XP-a.
Između ostalog, bio je tu pojačani firewall koji je bio uključen po početnoj postavci, novi centar sigurnosti koji je nadzirao firewall i antivirusnu zaštitu drugih proizvođača te prvu Microsoftovu tehnologiju protiv iskorištavanja sigurnosnih rupa, nazvanu DEP (kratica za ‘data execution prevention’).
Deset godina je cijeli život u brzo mijenjajućem tehnološkom svijetu. Microsoft je nedavno podsjetio korisnike XP-a na to, kao i na plan da prestane podržavati taj operativni sustav u travnju 2014.
Možete birati hoćete li se prebaciti na sedmicu ili ipak pričekati osmicu koja bi se trebala pojaviti između travnja (aprila) i listopada (oktobra) 2013. godine. O Vista OS nitko ozbiljan ni ne razmišlja.
Pokaže li se Osmica solidnom, prijelaz sa sedmice na nju ne bi smio predstavljati veliki problem.
Ako pak posrne poput Viste, sedmica može poslužiti kao sigurnosna mreža, baš kao što je XP bio za Vistu.
Prema podacima tvrtke Net Applications, Windows 7 je krajem srpnja (jula) držao udio od 29,7 svih instaliranih operativnih sustava, dok je XP po prvi put pao ispod 50 posto, na 49,8.
Kakva su Vaša iskustva? Koristite li ga još uvijek?

0 komentari:

Objavi komentar